Hautakiven kunnostus ja entisöinti

VANHASTA KUIN UUTTA

Kun haluatte kunnostettavan vanhan hautakiven, kannattaa pyytää tarjous – sitä me Teille ehdotammekin, kun otatte meihin yhteyttä. Kustannusten arviointi on maksuton. Käymme katsomassa hautakiven ja kerromme rehellisen mielipiteemme siitä, millaisia kunnostustöitä se vaatisi. Tarjouspyyntö onnistuu myös lähettämällä hyvät valokuvat ja suntaa antavat mitat hautakivestä sähköpostiimme.

Samalla, kun hautakiven ulkoasu entisöidään, kannattaa vinossa oleva tai maan sisään painunut aluskivi nostaa ja oikaista. Joskus ulkoasu kohenee pelkällä puhdistuksella – vesipesulla ja tarvittaessa sivujen ja taustan hiekkapuhalluksella. Vanhat kultaukset saattavat olla vielä hyvässä kunnossa varovaisen puhdistuksen jälkeen. Jos aluskivi ei vaadi oikaisua tai nostoa, voi hautakiven puhdistuksen ja entisöinnin tehdä myös talviaikaan.

Meiltä voi tilata myös pelkän aluskiven oikaisun, jonka hinta on alk. 100,00e. Hinta riippuu aluskiven koosta ja työtä vaikeuttavista olosuhteista (esim. erittäin juurakkoinen alue). Pesemme samalla hautakiven kiillotetun etupinnan ja siistimme työmme jäljet, jolloin kokonaisuus on työn jälkeen siisti.

Hautalaatan voi tuoda veistämölle kunnostettavaksi. Puhdistus ja kaiverrusten uudelleen maalaus on alk. 100,00e. Meillä on myytävänä myös hautalaattatelineitä. Kivinen laatta saadaan kunnostettua hyväksi, mutta marmorinen laatta ei puhdistu kunnolla huokoisuutensa vuoksi.

   

Vanha kivi ennen kunnostusta
Vanha kivi kunnostuksen jälkeen

Vanha kivi puhdistuksen jälkeen

HAUTAKIVEN HOITO

Säännöllisellä hoidolla hautakivi säilyy siistinä vuosikymmeniä. Ennaltaehkäisy on parasta hoitoa. Kynttilöitä ei pidä polttaa aivan kiven välittömässä läheisyydessä eikä sen päällä. Kynttilät nokeavat kiveä ja niistä roiskuva steariini aiheuttaa hankalasti puhdistettavia läiskiä kiven pintaan. Kynttiläaukollisissa hautakivissä tulee polttaa ainoastaan öljykynttilöitä; niiden pieni liekki ei nokea kynttiläaukkoa, eikä riko kehyksen lasia, kuten tavalliset kynttilät. Kesäaikaan haudalla käydessä on hyvä huuhdella kiven pinnasta hiekka, siitepöly ja roskat.

Paras ajankohta puhdistamiselle on sateinen päivä tai heti sateen jälkeen, kun kivi on vielä kostea, eikä auringon lämpö kuivata kiveä liian nopeasti puhdistuksen yhteydessä. Kiven puhdistamisessa ei tarvita pesuainetta, vaan kuuma vesi riittää. Jos pesuainetta kuitenkin haluaa käyttää, on valittava ympäristöystävällinen tuote, koska pesuvesi kulkeutuu maastoon. Puhdistusvälineiksi sopivat juuriharja ja maalarin lasta sekä pehmeä puuvillaliina.

Joitakin asioita on syytä huomioida kiven puhdistamisessa:

  • kiven sivut ja tausta sietävät pesua juuriharjalla
  • kiven nimipinnan voi puhdistaa maalarinlastalla (joka ei vaurioita kaiverrettuja ja kullattuja/maalattuja tekstejä) ja pehmeällä puuvilla- tai mikrokuituliinalla
  • kultauksia ei pidä pyyhkiä lainkaan ensimmäisten kahden vuoden aikana, pelkkä huuhtelu riittää
  • kaiverretut ja kullatut/maalatut kohdat voi pyyhkiä hyvin hellästi kuumaan veteen kostutetulla pehmeällä liinalla
  • pronssikoristeita ja -kirjaimia voi harjata hammasharjalla varoen vierellä olevia kaiverruksia

Jos kaiverrusten kultaukset tai maalaukset kaipaavat uusimista tai haluatte tettää puhdistuksen ammattilaisella, voitte ottaa yhteyttä veistämömme henkilökuntaan: http://www.mikkelinkiviveistamo.fi/yhteys

  

MIKKELIN KIVIVEISTÄMÖ OY  |   Ratatie 4, 50600 Mikkeli
  Puhelin 0500 608 268 •   myynti@mikkelinkiviveistamo.fi